Trimesečni program za žalujoče

V Ignacijevem domu duhovnosti v Ljubljani na podlagi knjige Pot žalovanja deluje Trimesečni program za žalujoče. Namenjen je vsem, ki iščejo pomoč na svoji poti žalovanja. Odprt je za vse, ki trpijo zaradi kakršne koli izgube ljubljene osebe (žene ali moža, hčerke ali sina, mame ali očeta, sestre ali brata itd.). S to odprtostjo je poudarjena resničnost univerzalnosti izgube in številnih njenih oblik. Zgodbe o žalovanju bodo povezale skupino na globlji ravni. Pomembno je le to, da se člani programa zavežejo k deljenju svoje zgodbe in tudi spoštljivemu poslušanju drugih v skupini.

Koristnost srečanj

Mnogi žalujoči potrebujejo predvsem varen prostor, kjer lahko pripovedujejo o umrli ljubljeni osebi, o vsem, kar so doživeli ob njej pred njeno smrtjo, v času smrti, ob poslavljanju od nje in sedaj, ko je ni več. Spominjanje in pripovedovanje drugim, kaj vse lepega in dobrega jim je bilo dano po umrli osebi, je zelo dragoceno in ozdravljajoče. V žalujočih se na ta način okrepi zavest, kako velik dar je bilo življenje z umrlo osebo in kako bi bilo brez nje gotovo bolj siromašno. Ljubljene osebe res ni več z njimi, toda to ne pomeni, da ni več odnosa z njo, samo spremenil se je.

Program za žalujoče želi predvsem omogočiti, da bi lahko res vsak ozavestil svojo zgodbo ljubezni, ki jo je živel z umrlo ljubljeno osebo, in vzpostavil nov odnos z njo.

Način delovanja programa

V program  je dobrodošel vsak, ki je pripravljen deliti z drugimi svojo zgodbo bolečega žalovanja in ljubezni. Te zgodbe povežejo skupino na ravni, ki omogoča, da postanejo drug drugemu dar in v konkretno pomoč na poti žalovanja ter najdevanja odgovorov na temeljna vprašanja, ki jih vsak nosi v sebi.

Vsak udeleženec programa se zaveže, da bo delil in poslušal z odprtim srcem ter spoštoval zasebnost in zaupnost drugih v skupini. Prav tako se zaveže, da bo prišel na vseh šest srečanj, ki trajajo po dve uri, se pripravil  nanje po prejetih navodilih ter spoštoval pravila delovanja skupine.

Pomembno je, da je velikost skupine v programu omejena. Zato je v njej lahko največ pet članov, tako da ima na srečanju vsakdo dovolj časa za podelitev svojih izkušenj in doživljanj.

Program nudi udeležencu navodila, ob katerih lahko doma razmišlja o različnih delih zgodbe ljubezni v žalosti ob izgubi ljubljene osebe. V pomoč so mu vnaprej pripravljena vprašanja, ob katerih lažje ozavesti to, k čemur je povabljen, da premišljuje.

Kdo se lahko vključi v program?

Program je namenjen vsakemu, ki je zaradi smrti izgubil svojo ljubljeno osebo: moža ali ženo, otroka ali starše, brata ali sestro … S to odprtostjo je poudarjena resničnost univerzalnosti izgube in njenih številnih oblik.

Žalujoči se lahko programa udeleži šele po vsaj šestih mesecih od smrti ljubljene osebe. Izkušnje kažejo, da je pred tem časom zelo velika verjetnost, da bo njegova izkušnja preveč prekrita z raznovrstnimi čustvi in mislimi ter bo zato težje ubesedil celotno zgodbo o svoji izgubi. Manj je tudi možnosti, da bo žalujoči že zbral dovolj moči, da bo lahko z odprtim srcem sprejemal zgodbe drugih, kar pa je za sodelovanje v programu nujno potrebno.

Ivan Platovnjak DJ

Več …

Možnost prijave na različnih krajih v Sloveniji

V Ljubljani − Ignacijev dom duhovnosti: vodi p. Ivan Platovnjak DJ

Prijave: na spletni strani; po e-pošti info@ignacijevdom.si ali ivan.platovnjak@rkc.si; po telefonu info Ignacijev dom duhovnosti (051 613 374) ali p. Ivan Platovnjak (051 613 373).

Začetek nove skupine trimesečnega programa bo: 21. 9. 2023 od 17.30 do 19.30. Potrebna je predhodna prijava.

V Mariboru: vodi ga. Anica Durič

Prijave: po e-pošti ana.duric@gmail.com; po telefonu 040 90 16 90

Začetek nove skupine: od 28. 9. do 30. 11. ob 17.30 na Magdalenskem trgu 3.

Potrebna je predhodna prijava.

V Radencih: vodi ga. Lidija Kociper

Prijave: po e-pošti lidija.kociper@gmail.com; po telefonu 041 936 390.

Začetek nove skupine trimesečnega programa bo: 28. 9. 2023 od 17.00 do 19.00. Potrebna je predhodna prijava.

© 2023 Ivan Platovnjak